علیرغم شرایط سخت سوریه در سال های گذشته و مشکلاتی که دامن ناشرین و صنعت نشر سوریه را گرفت ، اما کتاب سوری حضورش در نمایشگاه های محلی و عربی را حفظ نمود که هم به دلیل اهمیت کتاب و کتابخوانی بود و هم تلاش اتحادیه ناشرین برای درهم شکستن محاصره سوریه.

علیرغم شرایط سخت سوریه در سال های گذشته و مشکلاتی که دامن ناشرین و صنعت نشر سوریه را گرفت ، اما کتاب سوری حضورش در نمایشگاه های محلی و عربی را حفظ نمود که هم به دلیل اهمیت کتاب و کتابخوانی بود و هم تلاش اتحادیه ناشرین برای درهم شکستن محاصره سوریه بود . در همین راستا و به هدف ارتقای فرهنگی و صنعت نشر ، کتابخانه ملی اسد به مناسبت روز جهانی کتاب ، همایش "کتاب سوری و چشم انداز آینده " را برگزار نمود و در آن دکتر عیسی عسّافین رئیس انجمن کتابخانه ها و اسناد سوریه و دکتر هیثم حافظ رئیس اتحادیه ناشرین و آقای ایاد مرشد رئیس کتابخانه ملی اسد سخنرانی کردند .

دکتر عسّافین کتاب را در روند جستجو از هویت مورد بررسی قرار داد و تأکید نمود کتاب پیامی فکری است که یک طرف آن ، ارسال کننده و طرف دیگر دریافت کننده و در میان این دو طرف های دیگری  قرار دارند و ناشر و کتابخانه نقش دو طرف ارسال کننده و دریافت کننده را دارند . وی در ادامه افزود اولین کتاب به زبان عربی در دنیا ، در سال 1706 در شهر حلب سوریه صادر شده است لذا سوریه اولین کشور عربی است که با چاپ آشنا شد و مصر 114 سال بعد و اردن 216 سال بعد وارد این عرصه شدند . دکتر عسّافین در خصوص تأثیر بحران سوریه بر صنعت نشر گفت تعداد ناشرین سوریه بیش از 400 انتشاراتی می باشد که در سال 2010 تعداد 1935 عنوان چاپ کردند ولی این روند با شروع بحران ، منفی شد به گونه ای که در سال 2011 تعداد 1136 عنوان و در سال 2012 تعداد 776 عنوان و در سال 2013 تعداد 381 عنوان و در سال 2014 تعداد 505 عنوان و در سال 2017 تعداد 554 عنوان چاپ کردند . بیشترین عناوین کتاب های چاپ شده در موضوعات ادبی و سپس دینی و و در مرحله بعد مسائل جامعه شناسی و علوم اجتماعی بوده اند . دکتر هیثم حافظ رئیس اتحادیه ناشرین نیز در مورد وضعیت کنونی و چشم انداز صنعت نشر کتاب صحبت کرد و گفت بحرانی که سوریه را فراگرفت موجب تخریب بسیاری از ساختمان ها و تأسیسات نشر و منجر به مهاجرت نیروی متخصص به کشورهای عربی از جمله اردن ، مصر و لبنان شد و این بازار داخلی را تضعیف کرد که طبعاً بر تولید و سود این صنعت تأثیر گذاشت . علاوه بر این عدم اهتمام به توسعه کتابخوانی وجود دارد که البته ارتباط مستقیمی به بحران ندارد اما در وضعیت نشر تأثیرگذار است . وی در ادامه یکی دیگر از مشکلات ناشرین سوریه را بایکوت کشورهای عربی برشمرد که اتحادیه ناشرین توانسته این بایکوت را بشکند و کتاب سوری را در نمایشگاه های کتاب عربی مشارکت دهد . وی افزود ناشرین سوری مهمترین انتشاراتی ها را در جهان عرب از جمله لبنان ، مصر و امارات دارند . وی در ادامه با اشاره به عدم رعایت حق نشر یا کپی رایت ، گفت این موضوع بزرگنمایی می شود و خظر آنچنانی ندارد ولی مشکل واقعی ما ، در قیمت گذاری است که ناشی از عدم ثبات نرخ ارز می باشد لذا نیازمند حمایت دولتی هستیم تا مشکلات را پشت سر بگذاریم و بتوانیم نمایشگاه های متعددی در استان ها برگزار کنیم .

     برگرفته از روزنامه الثوره شماره 16969  مورخ 2/5/2019

کد خبر 1194

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =